top of page
  • slalcitlak

Yesil temizlik

Merhaba, umarim iyisindir. Bugun biraz temizlikten, temizlik nedir nasil surdurulebilir temizlik yapilir, ondan konusacagim. Ben cok sartli surtlu bir annenin evinde "temizlik icin" olan onlarca urunun, bezlerin, supurgelerin cok degerli temizlik prensiplerinin gercekligiyle buyudum, on uc yasimda ayrildim. O gunden beridir de hep evler degistirdim ve yolculugumun bir noktasinda veganlik/ surdurulebilirlikle tanistim. Veganlik ve surdurulebilirlik benim icin ayni yerden geliyor, bunu oncelikle belirtmeliyim, motivasyonum karbon ayak izimi olabildigince minimize etmek ve varligimin, tuketimimin, dogaya, hayvanlara "aci" olarak geri donmemesidir. Su an sana bahsedecegim urunlerle de zaten bu arayista tanistim ve temizlik rutinime ekledim. O zaman baslayalim.



  1. adacayi, uzerlik

Adacayi havada bulunan bakterileri temizler. Adacayinin dumani beyne hizli bir sekilde ulasir ve vucuda emilimi de gayet etkilidir. Bilim insanları, adacayinin hava kaynakli bakterilerin %94'une kadar temizleyebildigini ve havayı dezenfekte edebildigini gozlemlemistir. Adacayi yakildiginda negatif iyonlar salar, bu iyonlar ise insanlarin pozitif bir ruh haline girmeleri ile baglantilidir. Uzerlik ise ozellikle kotu enerji ve nazari temizler evden. Bu sebeple temizlige baslamaya niyet ettigin o an, ac cami, ve tutsunu yak. Alev alirsa hemen sondur, yapraklarin uclari yogun bir duman salarak yavasca yanmalidir. Elinle tuttugun tutsu demetini ozellikle evin isik almayan yerlerinde gezdir ve bu dumanin disariya cikisini izlerken evde sana hizmet etmeyen butun enerjilerin senden ve evden kopup gidisine taniklik et. Evini temizlemek spirituel olarak arinmis bir alan yaratmaktan gecer, bunu hic unutma.

2. Mutfak

Mutfak temizligi gercekten de cok onemli. Peki vegan urunler var mi ve cruella muadillerine kiyasla ne kadar iyiler? Lokaller mi, surdurulebilirler mi ulasilabilirler mi?

Mutfagimda yer verdigim olmazsa olmazlar var benim icin: egeflora bulasik fircasi, eco clean elde yikama bulasik deterjani ve eco clean mutfak temizleyici (eucalyptus), bioflux home meyve sebze temizleyici ve son olarak bulasik makinem icin u green clean portakalli jel ve parlatici. Assagiya bahsettigim her seyin fiyatini yazacagim, butcene gore uyup uymadigina sen karar ver fakat ben bana ne kadar yettigini belirtiyim. Egefloraya bir yil diyorum, zaten uclari degistirmek istersen ayri da satiliyor, ecocleanler iki-uc ay dayaniyor, bioflux hic bitiremedim o yuzden son kullanma tarihine kadar demek dogru olur ve bulasik makinesi deterjan/parlatici da yine iki uc ay yetiyor bana (iki kisi yasayan bir eve). Bezlerim ise kumaslardan, yikayip yikayip ust uste kullaniyorum ben havlulari silme/ kurutma islerinde. Mikrofiber bezleri alip alip atmayi birak, ihtiyacin yok.







3. main yasam alani/ oturma odasi/ salon

Ben fircasi naturel akrilik ve sapi kayin ahşabı olan bir fırca/ faraş takımı kullaniyorum. farkli materyallerden olanlari, farkli boyutlarda olanlari var, islevi ayni ; hizli ve kucuk dokunuslar icin ideal, pratik ve kullanisli. Tutun vb bitkileri, kul ve yemek kalintilarini, + calismalarindan sonra olusan , silgi, komur, kagit parcalari gibi masada olmamasi gereken ne varsa supur gitsin!

Siradaki alan ise bende cam bir masa var, seninki metal olabilir, ahsap olabilir, plexi olabilir masa degil sehpa olabilir, sehpa-lar olabilir ve bu liste gider, sonucta bi sey var temizliycek. Ustunde ekipmanlar, bilgisayar belki,ya da kisisel seylerin. Teknolojik esyalari veya studyo ekipmanlarini asla islatmamak ugruna kirlenmeye terk etmis olabilirsin. Bu is icin olan bir urun edinmeni oneriyorum sana cunku obur turlusu o kadar kisaltiyor ki aslinda cihazlarin omrunu. Parani harcamak parani harcamaman icin, notralize (?) ediyor kendini. Masa icin de yine ve herhangi cam bir yuzey icin ecoclean glass cleaner.

Benim evimde cok fazla kedi var, ve bu da demek oluyor ki evde campylo bakterisi, parazitler, kurtlar, pireler olma ihtimali yuksek. Bunun icin tabii ki cocuklarin asilarinin duzenini takip etmek ve saglik sorunlarin olmadigindan emin olmak gerekir ama ayni zamanda bu dis parazit damlalarinin da cocuklari 100% korudugunu soyleyemem/ soyleyemeyiz. Peki ne yapmak lazim hayvanlarin gerek kepekleri, tuyleri, maytlari, diskilari etc, icin? Once supurmek surekli hem de... Benim kablolu bir elektrik supurgem var ama durumun varsa sana bir robot supurge veya hepimizin bildigi dyson kablosuz pet supurgesini edin derim. Cunku evimde temizlik olmayan gunler bile ev 10 kere falan hic degilse supurmeyi talep ediyor. Ikincisi kedi/ kopek kaplarini dezenfekte etmek, ben bunun icin ekstra bir urun kullanmiyorum, petlerle ilgili merak ettiklerin varsa ayri bir yazi olarak ele almak daha mantikli olur benim icin, yorum olarak paylasabilirsin. Ucuncusu diskilarin ve kedi cisinin evde beklememesi. Soylemesi kolay yapmasi bazen degil. Yerleri neyle silmeli, cocuklarinin sagliginin bilincinde biri? Sivi sabunlar, vegan arapsabunlarini da kapsar, sirke, karbonat, limon suyu, cocuklara zarar vermeyen esansiyel yaglar, ve o yaglarin baz oldugu temizleyiciler ben ecoclean all purpose cleaner lavender onericem, isini gormeli. esansiyel yag meselesine de deyinicem: cocuklara zehirli olmayan lavanta, ylang ylang, biberiye, sedir agaci, limon otu, tatli feslegen gibi ( her zaman arastir yine de) suyla karistirip eve belirli araliklarla puskurtebilir veya bir buhardanlik ile diffuse edebilirsin.

4. Banyo

Alara'nin evinde muthis bir sabun markasiyla tanistim, inanilmaz kalici sabunlarin kokusu. Markanin ismi savon de royal. Dersen ki hayir ben ilkelerine bagli bir cevreci insanim ne boyle plastik, kullan kullan at supermarket urunleri, derin nefesini al (lokal, vegan, ulasilabilir oldugu icin onerdim) sen dostum homemade aromaterapi patchouli& ylang ylang kastil sabununa don kalbini, seninle hepimiz gurur duyuyoruz. Ben kendimi her seyi mukemmel yapmaya zorlamiyorum, iyi bir sey yapma istegim kirilmasin. Banyo temizligine devam! Maalesef cogu vegan temizlik urununde kedilere zararli olabilecek esansiyel yaglar olabiliyor, greyfurt, citrus vs gibi o yuzden "Lavabo"yu sirkeyle temizliyorum. Kokusuna bayilmiyoruz diye dusunuyorum o yuzden lavantali ve kediler icin guvenli. Ucuncusu klozet. Cok surdurulebilir yontemler var aslinda sitrik asit, bikarbonat, at klozete fokurdasin. Ama tekardan klozet biraz ciddi bir alan lise yanardag projesi gunlerini anmak icin, fokurdamasini istemiyorum o yuzden bu temizlik icin bir urune para harciyorum. Green clean bitkisel tuvalet temizleyici, icinde greyfurt yagi var ama zaten kediler klozetten su icmemeli, bu bir sorun degil. Yerler icin kastil sabun yapiyorum, bazen de hissediyorum gercekten ve arap sabunu, bikarbonat, boraks, camasir sodasi ve esansiyel yag yapiyorum; herkes en azindan bir kere denemeli temizlik icin uretmeyi bence.












5. Camasir

Oncelikle sunu soyleyerek basliyim ben cok memnun degilim camasirlarimin yikanis sureciyle ilgili. Cogu zaman ustundeki kopek tuyleri ve kahve lekeleriyle birlikte bana geri geliyorlar ama urunlere bok atmak istemem. Sorun onlarda degil. Makinede! ve kopekte!

Genel bir tuy sorunu var evde. Ev cok temiz yoksa. Arrivederci yumos, perwoll, dr. beckmann, &camasir suyu (en azindan benim icin sen kullanabilirsin vegan camasir sulari var). Ben green clean sensitive skin camasir deterjani ve yumusatici kullaniyorum.

6. Ekstralar ve markalar

Buraya kisisel urunlerimi temizleme rutinlerimi eklemek istemedim. Bana sorabilirsin merak edersen veya ayrica genis bir konu olarak ele alabilirim. Markalardan bahsetmek istiyorum; ECOCLEAN, UGREEN, HOMEMADE AROMATHERAPHY, EGEFLORA, BIOFLUX.

ilki bir danimarka markasi, dogal, uretim asamasinda asla dogaya zarar vermiyor, siseleri geri donusturulmus plastikten, biodegradable ve eco-cert sertifikali. Evde bulundurdugum cocuklariysa: elde yikama bulasik deterjani, mutfak temizleyici (eucalyptus), ve glass cleaner.Ikinci marka Ugreen, kimya muhendisi Sevda Arikan tarafindan kurulmus, eco garantie, vegan, allergy, ecolabel ve vegan sertifikali; zararli kimsyasallara cok ama cok iyi bir alternatif olan migrosudur, carrefourudur, metrosudur kolayca ulasabilecegin bir marka. Bulundurdugum cocuklari: bitkisel bulasik makinesi jel deterjani & parlatici, bitkisel tuvalet temizleyici, parfumsuz& boyasiz hassas ciltlere ozel bitkisel camasir deterjani ve yumusatici. Homemade aromaterapi de yine lokal ve surdurulebilir, atiksiz uretim yapan bir marka. Kullandigim urunleriyse, lavantali temizlik sirkesi, kastil sabun, arap sabunu, karbonat, boraks, camasir sodasi, ve bazi esansiyel yaglar. Egeflora, arastirmani oneririm super surdurulebilir, plastic free bir marka evde kullandigim baska urunleri de var (temizlik icin degil). Biofluxla ilgili pek bir sey bulamadim maalesef. Ekstra bahsettiklerim; savon de royal, zarahome faras& firca takimi, celikwork limited 6 in 1 cok islevli elektronik cihaz temizleme seti office, urban aromaterapi ceramic aroma diffuser, ve uzerlik&adacayi. Ayrica tabii ki kedi kopek ic dis parazitleri ve duzenli tarama/ supurmeler.


Kocaman bir yazi oldu dogaya, cevreye, insanlara zarar vermeyen , ugruna hicbir hayvana zulum edilmeyen bu urunlere merakin ve kullanmaya, degismeye, donusturmeye olan niyetin icin sana tesekkur ediyorum. Gandhi'nin dedigi gibi dunyada gormek istedigin degisime giden yol senden geciyor. Mukemmelliyetci olma asla, bunlarin hepsini bir arada eline para gecmesini bekleyip bir siparise sigdirip binge satin alma. Degisim kucuk de olsa bir degisimdir. Bu kiyafet olabilir, beslenme olabilir, kozmetik olabilir, temizlik malzemesi olabililir.... Secimlerin cok onemli ve unutma, parani verdigin seyleri desteklersin :)

temizligin yesil olsun. Kendine iyi bak

LAL

ps. Fiyatlari ekleyemedim cunku hep degisiyor. Vegandukkan, veganbakkal ya da kendi sitelerinden markalarin kontrol edebilirsin.

10 views0 comments
bottom of page