top of page
  • slalcitlak

Bu Yil Denemen Gereken 6 Vegan Ezme



Kuruyemişler ve tohumlar, veganların yeterince tüketemedikleri mikro besin maddelerini, ve kaynaklarini kolayca bulabilecekleri mükemmel besin kaynaklarıdır. Özellikle, yemis ve tohumlar, veganların bitki bazlı protein, omega 3'ler, E vitamini, çinko, demir, kalsiyum ve selenyum gibi sağlıklı yağları almaları için harika bir yoldur ve diyetlerimize cok farkli sekillerde enkorpore olabilirler.












  1. Fomilk %100 Badem Ezmesi : Ben smooth yani daha akiskan, puruzsuz yapidaki ezmeleri tercih ediyorum, parcacikli olanlara gore. Bu badem ezmesi Turkiye'de yedigim en kremamsi ve homojen ( tabii ki sadece bademden yapildigi, katki maddesi icermedigi icin fazlara ayrismis durumda, actiktan sonra cok basitce karisiyor hemen) badem ezmesi. Buna ek olarak kabuksuz bademlerden yapildigi icin, sanki beyaz cikolata veya bir glaze gibi yapisi. Fomilkin websitesinden siparis verebilirsin denemek istersen.






2. Sekla cikolatali findik ezmesi : Sivi altin. Gercekten inanilmaz smooth, sivi bir findik kremasi bu. Tatli her seyin ustunde gezdirebilirsin. Denedigim sekersiz cikolatali findik ezmeleri arasinda kesinlikle en iyi olani, saglikli bir nutella muadili :)



3. Nuts'all sade yerfistigi ezmesi : Fistik ezmesini yulafima, chia puddingime topping olarak kullanmiyorum genellikle , smoothielerin icine veya cookiellerin hamuruna, raw keklerin tabanina baz olarak ekliyorum. Bu sekersiz fistik ezmesi ile ilgili en guzel seylerden biri, daha surdurulebilir olmasi. Kiloluk paketlerlerle geliyor ve nuts'all websitesinde crunchy, bitter cikolatali, biskuvili, keci boynuzlu, hurmali ve kakaolu secenekleri var. Benim kullandigim sekersiz olanin fiyati yuz seksen bes lira bir kilo icin ve bana yilda 3 tane bundan almak yeterli oluyor. Paket paket fistik ezmesine para vermek ve surekli cop atip karbon ayak izimi buyutmek yerine boyle bulk almayi daha sana da oneriyorum.





4. Picus kaju ezmesi : Bu urune ne kadar ihtiyacim oldugunu kullanana kadar anlayamamisim. Ilk kez tofulu aci kaju soslu bir bowl yapmak icin dressinginde sriracha ve pirinc sirkesiyle birlikte kullandim. Cok guzel bir baz ve baya kremamsi tortusuz bir yapisi var. Cogu bowlun sosuna koyuyorum kaju ezmesi bazen de sadece toast edilmis bir ekmek dilimine suruyorum. Tadi cok guzel, biraz daha plain (az baskin) obur ezmelere gore, denemediysen mutlaka bakmalisin.








5. Fomilk findik ezmesi : Fomilk findik ezmesi badem ezmesinden sonra en cok tukettigim urun sanirim. Cok fazla sekilde kullaniyorum bu ezmeyi, smoothie bowllari susluyorum, geceden hazirladigim yulaflara, ya da mealprep yaptigim enerji toplarina veya protein bite larina koyuyorum, smoothielerin icinde veya banana breadlerde de inanilmaz bir aroma katiyo bence; ben kavrulmus findigin kokusunu cok sevdigim icin genelde roast edilmis findikla kombinleyip yemegi bir araya getiren bir gorsel hazirlamayi seviyorum.






6. Ots tahin: Tahin benim icin coook onemli. Bu yazida bahsettigim diger butun ezmelerden daha cok tahin kullaniyorum. Tahinle en yaygin yaptigim sey onu bowllarin dressinglerinin bazinda kullaniyorum; bir bleneder yardimiyla, bu dressinglere kenevir kabugu da koymayi ihmal etmiyorum, billincli bir vegan oldugum icin, ve her gun tuketiyorum. Tuzlularla, tatlilarla, baglayici olarak pankekte, waffle da, cookielerde uzun lafin kisasi kelimenin tam anlamiyla her seyde kullaniyorum diyebiliriz. Ozellikle bahsetmek istedigim tahinli tarif ise tofu scramble (tofu yumurtasi ?_) umarim blogda da paylasirim tarif olarak. Yulaf, smoothie bowllar, pankek ve chia puddingleri, hepsi cok lezzetli fakat hepsi TATLI. Tahinle yapilan bu tofu yumurtasi tarifi de bir o kadar limonlu yani eksi ve besin mayasindan dolayi peynirimsi aromalar iceriyor. OTS tahin cok lezzetli bir tahin oldugu icin yaptigin bowllarin ustune kendi halinde bile gezdirebilirsin.

Honorable mentions:


  1. Aroha cikolatali findik kremasi: Biliyorum akiskan ezmelerden hoslandigimi soyledim fakat sana yemin edebilirim bu ezme sonraki gune asla kalmiyor. Aldigimiz gibi ilk basta ustunde kalmis olan yagi ayiriyoruz ve direkt buzluga giriyor bu hurmali findik kremasi istersen yarim saat sonra al, istersen uc dort saat beklet, disari cikardigin zaman kasiklanabilir vegan fudge gibi bir cikolataya donusuyor ve IN-AN-IL-MAZ bir munch. Denedigim en iyi cikolata bile diyebiliriz vegan oldugumdan beridir. Kesin yemelesin, herkes yemeli..


2. FOMILK HINDISTAN CEVIZI EZMESI: Bu bir ezme, en basta onu soyleyeyim, alisik oldugun, oldugum big ol' coconut oil degil yani. Daha tereyagimsi, yogun bir hindistan cevizi kremasindan bahsediyorum aslinda burda. Bu ezme yukarida bahsettigim toastlarin hepsinin altina suruldugunde tamamen bir ust seviyeye cikariyor. Hem cocukken ekmege tereyag surdugum zamanlarin anisina goturuyor beni hem de o kadar agir ve sut aromali degil, hindistan cevizi kokusu ve ezme isindigi zamanki texture/yapisi cok guzel butunlesiyor agizinda.

Pro tip: fomilk hindistan cevizi ezmesi+ ots tahin+ sekersiz karpuz/bergamot kabugu receli.



Ister protein dolu bir kahvaltının, ister uzun suren bir hafta sonunda kendimi odullendirdigim rutinlerimin bir parçası olsun, ezmelerin artik bağımlısıyim. Puruzlu veya pürüzsüz , TikTok'ta kupa keklerinde, smoothie'lerde ve evet, doğrudan kavanozun icinden kasiklamak olsun farketmez, hepsi olur! - ne söyleyebilirim, baglandim. Vaktini sen boşa harcama, ben ulasabilecegim tüm fıstık, badem, kaju ve fındık ezmelerini denedim, ve tahin, hangisini stoklamaya değer olduğuna sen karar ver. teşekkür etmene gerek yok.... LAL





8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page